Meteen naar de inhoud

Podcast: 2022, doelen stellen die je ook echt gaat halen

Samenvatting

Doelen, ja, zat over te vertellen! Maar laten we naar de kern van de zaak gaan: weet jij wat maakt dat jij dát doel wilt halen? Deze podcast geeft je alle inzichten in het stellen van doelen die over jou, persoonlijk, gaan. Opgenomen in 2021 om doelen uit te voeren voor 2022, maar deze materie is ieder jaar toepasbaar. Ieder jaar, meerdere keren per jaar, in principe elke keer dat jij doelen wilt stellen die je echt gaat halen. Veel luister plezier of lees verder onder podcastaflevering.

Context voor succes? Doelen stellen

Eén van de onderdelen die je nodig hebt om succes te behalen is een doel. Een doel is iets dat je stelt in een bepaalbare en duidelijke context. Zo maak je een doelstelling die een aanleiding geeft om een kaart te ontwikkelen om je de weg te wijzen naar je gewenste resultaat.

Succesvolle mensen hebben een aantal interne ‘procedures’ bij het formuleren van doelen. Ze stellen zich als het ware een aantal vragen waardoor het doel helderder, duidelijker en beter bereikbaar wordt. Dat kun jij ook gebruiken voor het stellen van je eigen heldere doelen.

Maar voordat we aan die criteria toe komen, zijn er een aantal belangrijke gezegden die ik graag met je deel. Deze gezegden heb je misschien meer aan in je leven dan ieder doel dat je stelt:

Interview met Julia Talakua Business Women Nederland
1. Ieder mens beschikt over die (hulp)bronnen die nodig zijn om hun doelen te realiseren
2. Kracht is het vermogen om gewenste resultaten te bereiken
3. Er zijn geen problemen, alleen kansen waarvan je kunt leren

Drive en motivatie is je sleutel om doelen te halen

Naast het stellen van doelen is een belangrijk aspect de bereidheid er ook echt voor te gaan (drive en motivatie). Alles op deze wereld is ontstaan vanuit een idee en zeker ook het feit dat iemand bereid is geweest om energie te besteden aan de uitvoering van het idee. Het lijkt soms dat succes veel meer te behalen is zonder inspanning (werken op Bali, passief inkomen), maar om het succes te maken heb je nog steeds inspanning nodig. Passief inkomen is het resultaat na hard werken om alles hiervoor gereed te maken.

SMART formuleren

In het formuleren van een doel moet je slim te werk gaan. Je moet zo specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden je doel bepalen, zodat het staat als een huis. Door een duidelijke doelstelling te bepalen, activeer je je onderbewuste en neurologie om richting je toekomstige doel te ontwikkelen.

Ga je uitgewerkte SMART-doelstelling nog eens na: heb je alle voorwaarden voor een goed ontwikkelde uitkomst erin verwerkt?

Geformuleerd in positieve termen
Op eigen initiatief: je hebt het zelf in de hand
Specifiek zintuiglijk waarneembare beschrijving van je doelstelling
Kun je stappen afleiden die nodig zijn om er te komen?
Is er meer dan één manier om het doel te bereiken?
Is de eerste stap gespecificeerd en haalbaar?
Verruimt het de keuzemogelijkheden?
Eenvoudig
Zinvol voor jou
Haalbaar, alsof het nu is, in alle contexten in je leven
Verantwoordelijk en ecologisch overwogen
Benaderend

Doel of stemming?

Doelen stellen is niet altijd eenvoudig. We zijn snel geneigd om doelen en stemmingen door elkaar te halen. In plaats van dat we een doel nastreven, proberen we een stemming te bereiken. Dat is één van de redenen dat een ‘doel’ niet gehaald wordt. Laten we eens kijken naar de verschillen tussen stemmingen en doelen

Je moet bereid zijn om met jouw doel aan de slag te gaan. Daarnaast zul je jezelf ook in een stemming moeten brengen waarin je je energie kunt richten op de uitvoering van het plan. Je zult actie moeten blijven ondernemen in de richting van je doel om het daadwerkelijk te behalen.

Stemming – waardeDoel – resultaat
Dubbelzinnig geformuleerd; niet specifiekSpecifiek geformuleerd
Geeft beweringen aanGeeft concrete doelen/resultaten aan
Je kunt het nu direct realiserenEr is tijd nodig om het te bereiken
Geen stap nodig om er te komenStappen nodig om er te komen
OneindigMeetbaar
Vastgesteld voor jezelf en of anderenUitsluitend vastgesteld voor jezelf

Met de voorgaande kenmerken in gedachten kun je bij het vaststellen van je doelen rekening houden met de mogelijke verwarring met een stemming. Zorg voor een concreet doel, zodat jij succesvol kunt zijn. Laat je niet leiden door stemmingen.

Go get it!

Samen doelen stellen en doelen halen?

Doelen stellen, doelen halen is zo eenvoudig nog niet als je het steeds alleen moet doen. Dit is dan ook zo’n aanknopingspunt voor mensen om onze hulp in te roepen. Eén van de wegen is door het ervaren en doen van NLP. In het eerste blok gaan we direct aan de slag met het stellen van een haalbaar doel. Doelen die bijvoorbeeld zagen passeren:

  • Dat ik beter kan delegeren, doordat ik meer overzicht heb over wie ik ben, wat ik kan en wat ik aan anderen moet overlaten.
  • Dat ik kan afvallen, doordat ik mijzelf en mijn gedrag beter ken. Zo begrijp ik mijn relatie met voeding en kan ik mijn ‘software’ herschrijven om daadwerkelijk te gaan afvallen.
  • Ik wil verbinding met mijzelf, zodat ik ook verbindingen met anderen kan aangaan en een leuke relatie kan vinden.

Daarnaast kun je doelen stellen door 1 op 1 een inspiratiesessie aan te gaan bij bijvoorbeeld Julia. Neem contact met haar op om hierover te overleggen of een afspraak te plannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *