06 - 1469 4897 info@einstein-academy.nl
Trainingsruimte Sjamaan Adrie Talakua Einstein Academy

Wat is NLP?

Dat is een leuke vraag die ik op heel veel manieren kan beantwoorden. De vraag is welke antwoorden jij precies zoekt.

NLP = Neuro Linguïstisch Programmeren

De afkorting NLP staat voor ” “Neuro Linguïstisch Programmeren”. Iedere dag neem je informatie op. Je maakt er een voorstelling van met jouw model van de wereld, je vertaalt en interpreteert, verwerkt communicatie en laat bepaald gedrag zien.

Via NLP richt jij je op het open en flexibeler zijn in je communicatie door de patronen en processen in gedrag bloot te leggen. Je leert je eigen model van de wereld kennen en doorgronden hoe jij naar de wereld kijkt. Daardoor leer je ook anderen beter begrijpen, leer je open en zonder mening en oordeel te luisteren, en ontwikkel je instrumenten om dit te kunnen. Daarbij is NLP gericht op praktische en effectieve benaderingen waarbij een nieuwsgierige houding en bereidheid om te experimenteren jouw belangrijkste kenmerken zijn.

  • Zo kreeg een deelnemer inzicht in hoe haar dochter naar haar keek en wat maakte dat ze niet goed met elkaar konden omgaan.
  • Een andere deelnemer besefte welke stappen hij moest nemen in zijn werk om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen.
  • Twee deelnemers leerden van elkaars leiderschap enerzijds en verbindende kwaliteiten anderzijds. Ze konden overtuigingen, vaardigheden en waarden uitwisselen.
  • Een student kreeg door wat maakte dat ze iedere cursus doorliep zonder resultaten (boek in de kast en weer iets afgerond) en ging nu wel met resultaten naar huis

Waar komt NLP vandaan? Wie heeft het uitgevonden?

Het Neuro Linguïstisch Programmeren is ontstaan door John Grinder (Linguïst, USA) en Richard Bandler (Wiskundige, USA). Samen onderzochten zij bij diverse succesvolle mensen en experts de technieken en modellen ten aanzien van hun communicatie en onbewuste processen waardoor zij zo succesvol waren. Zij keken bijvoorbeeld naar Milton Erickson, Virginia Satir en Gregory Bateson en onderzochten de manier waarop zij succesvol waren in hun gedrag, taal en communicatie.

Je eigen model van de wereld ontdekken

Een belangrijke vaststelling binnen NLP is dat we ieder ons eigen model van de wereld hebben, daarin zijn we uniek. Een onderdeel van dit model zijn onze gezamenlijke waarden en normen. Die geven een universele structuur waarin wij functioneren. Hierin kunnen we bewust op zoek naar onze programmeringen, strategieën en patronen om ons eigen model van de wereld vorm te geven en aan te passen. NLP bestudeert de unieke manier van waarnemen en doorgronden van ieder mens.

Binnen NLP vind je dan ook allerlei manieren en methoden om succesvol te communiceren, om de wereld om ons heen inzichtelijk te maken. Zo leren we je communiceren met diverse modellen van de wereld en geven we je handvatten om je handelen te versterken. Daarbij is binnen NLP gekozen voor snelle en waardevolle modellen, die doelgericht en praktisch werken.

NLP is geen vastgelegd model met een vaststaande structuur, maar een bewegende methodiek. Het is nog steeds in ontwikkeling en er worden steeds nieuwe en anders werkende onderdelen aan toegevoegd. Wetenschappelijke onderbouwing wordt hierbij minder belangrijk gevonden dan het kunnen bieden van optimale en effectieve modellen en werkwijzen.

Vorm van communicatie: structuur

Waar werkt NLP vooral mee? NLP richt zich altijd op de structuur of vorm en niet op de inhoud van bijvoorbeeld communicatie. De vorm zijn de patronen die we vertonen en gebruiken. Ook geeft het de mogelijkheid om patronen te wijzigen. Daarbij is de inhoud waarbij een patroon wordt gebruikt steeds verschillend, maar het patroon heeft iedere keer dezelfde elementen (je zou het kunnen zien als een strategie). Met de methodes van NLP leer je ze herkennen en veranderen.

Onze versie: NLP 2.0

NLP 2.0 gaat over het grotere geheel waar we deel van uitmaken en dit deel brengt ons dichter bij onszelf. NLP 2.0 heeft dan ook het doel om dieper te komen bij de kern van wie jij bent, wat je wilt en jouw missie. Daarna pak je pas instrumenten en modellen erbij om dat van jezelf te leren kennen.

We gaan graag een stapje verder dan NLP alleen: NLP 2.0. Dat betekent dat we het graag gaan hebben over jou! Het uitgangspunt is dat jij het uitgangspunt mag zijn in je leven om vervolgens je leven in te vullen en dingen te doen. Dus wil je dingen leren als beter communiceren, dan zul je eerst moeten leren wat in jou jezelf tegenhoudt om het te doen, zoals je denk dat het moet of kan.

Je kunt als mens dingen lezen en leren, maar wat je ermee doet in jezelf heeft veel meer impact. Als jij kunt integreren van je bewuste naar ook de onderbewuste kan van jezelf dan maak je echte impact op jezelf! Daarbij is het belangrijk dat je op alle niveaus meelift (fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel, energetisch en op zielsniveau). We nemen in NLP 2.0 de stappen om ook daadwerkelijk de dingen die je van ons leert te integreren.

Dus bijvoorbeeld:

  • Als je in je werk bepaalde communicatie wilt verbeteren, dan onderzoeken we samen wat de aanleidingen zijn dat je dit doel nog niet bereikt hebt. Vervolgens gaan we de puzzelstukken invullen en zorgen dat je de vaardigheden krijgt om je doel te bereiken. We gaan het ook nog testen, zodat je zeker weet dat het je lukt.
  • Wil je graag afvallen, dan moeten we dus bijvoorbeeld te weten komen wat je relatie is met eten, wat je momenten zijn waarop jij andere keuzes maakt dat je zou willen. Je krijgt een blik op je eigen (land)’kaart’ met betrekking tot dit thema. Ook willen we ontdekken hoe het zou voelen als je bepaalde stappen anders deed in relatie tot voeding. Wat zou je precies willen en hoe moet dat voelen, eruit zien of klinken?
  • Wil je van baan veranderen, maar weet je niet wat je moet kiezen of doen? We gaan een overzicht met je maken van wat je wel weet over jezelf en zullen daarbij ook elementen betrekken die op het oog niets met je baan te maken hebben. We gaan vanuit wie jij bent naar werken kijken en gaan het onderzoek aan met allerlei NLP-tools wat je zou moeten ontdekken voordat je nieuwe keuzes maakt.

Extra’s naast NLP

Om achter al die antwoorden te komen nemen we je in NLP 2.0 ook, bewust en onbewust, mee in het gevoel en ervaren van het sjamanisme, hypnose, systemisch werk en voice dialogue. Dit zijn de extra elementen waardoor we je dieper, beter, congruenter en fijner bij jezelf laten komen!

Hoe nemen we dit nu concreet mee in een NLP opleiding? We doen dat door het ‘meten is weten’ concreet te maken voor jullie. Waarin groei je, waarin verander je? Hoeveel procent gaat het over jou en hoeveel gaat het over je groep en nog wat andere metingen.

Wat kun je met NLP?

Wat is NLP? en wat kun je ermee?

  • Neuro – je brein en neurologische bewegingen herkennen. De patronen en strategieën in jezelf blootleggen, zodat je je eigen gedrag beter begrijpt.
  • Linguïstisch – je bewuste en onbewuste communicatie, de structuur van je woorden en zinnen, je onbewuste lading en inhoud
  • Programmeren – grip krijgen op jezelf, je gedrag en wat jij wilt sturen. Effectief veranderen op jouw manier.

Inzicht in jezelf

NLP 2.0 geeft je inzicht in jezelf. Inzichten die je niet had verwacht. Je ervaart in het eerste blok van de opleiding tot NLP Practitioner al inzichten die je niet eerder had. Je kunt 100 boeken lezen, maar de inzichten die je krijgt uit de ervaringen per blok kun je alleen hier ophalen. Met die inzichten kun jij dingen in je even aanpakken waar jij de boel wilt opschudden, veranderen of juist meer rust in wilt krijgen.

Transformeren

Alleen inzichten geven je nog geen veranderingen. Dat is waar de transformatie bij NLP 2.0 om gaat. Het is zo transformerend als dat jij wilt. Je kunt er je hele leven mee omgooien en je grote keuzes maken, maar je kunt ook een kleine maar betekenisvolle stap maken. Je kunt inzichten krijgen op delen van je leven die je anders wilt. Of je kunt inzichten krijgen over andere mensen, wat jij goed kunt gebruiken om bijvoorbeeld meer rust te ervaren of beter te kunnen omgaan met situaties.

Trainingen & workshops

Pools Retraite weekend 23-24-25/8

Ontdek Je Ware Zelf Sjamanistische Retraite Weekend met Monika Skomska, Maja Tomaka en Sjamaan Adrie Talakua Lieve vrienden en medemensen, Met vreugde en enthousiasme nodigen wij jullie uit voor een diepgaand spiritueel zelfonderzoek tijdens ons speciale retraite...

NLP Practitioner 2.0 met Sjamanisme

Wat is NLP? NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren: Neuro: je brein, het denken, en neurologische bewegingen. Linguïstisch: de taal, je bewuste en onbewuste communicatie. Programmeren: aangeleerd gedrag en wat jij wil sturen. NLP stelt dat er een verband...

NLP 2.0 voor Jongeren van 14 tot 17 jaar

Waarom NLP 2.0 voor jongeren? NLP leren op de NLP 2.0 manier is vooral heel handig als je: Net naar een andere school gaat en erg moet wennen aan alle nieuwe stappen; Je jezelf onzeker voelt; Toetsen en examens moet doen en daar veel stress bij ervaart; Meer vrienden...

NLP Master Practitioner 2.0

NLP master practitioner 2.0 De NLP Master Practitioner leert je de unieke vaardigheid van het NLP modelleren. Modelleren is in essentie de basis van NLP. Alle modellen die je in de NLP Practitioner leerde en een aantal meer krijgen een rol in het modelleren. Hierdoor...

NLP 2.0 Coachingtraject

Holistische Benadering Waarom: Mensen zijn vaak op zoek naar een allesomvattende manier om hun leven te verbeteren. Onze combinatie van NLP 2.0 en sjamanisme biedt een unieke aanpak die zowel de geest als de ziel aanspreekt. Wat Het Biedt: Een traject dat zowel...

Sjamanistische Trainingen ↗

Verdere lezen

Pools Retraite weekend 23-24-25/8

Ontdek Je Ware Zelf Sjamanistische Retraite Weekend met Monika Skomska, Maja Tomaka en Sjamaan Adrie Talakua Lieve vrienden en medemensen, Met vreugde en enthousiasme nodigen wij jullie uit voor een diepgaand spiritueel zelfonderzoek tijdens ons speciale retraite...

Podcasts

Wil je jezelf blijven ontwikkelen, uitdagen en je gedrag kunnen beïnvloeden? Luister dan mee met deze podcasts over persoonlijke ontwikkeling. Je leert meer over jouw innerlijke wereld. Met gebruik van handige onderdelen uit: #NLP #hypnose #sjamanisme...

Twee NLP vooronderstellingen voor een geweldig jaar!

ChatGPT is de laatste tijd veel op social media voorbij gekomen. Ken je het ook? Het is een chatbot met AI (kunstmatige intelligentie) waarmee je dialogen kunt voeren (1). Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld, dus ik heb de ‘bot’ gevraagd naar zijn kennis over de NLP...

Instagram en NLP

Het leuke van een medium als Instagram is, dat je er, net als bij veel dingen, ook naar kunt kijken met een NLP-bril. Sommige mensen hebben niets met dit social media platform. Anderen vinden het te gek. Waar zou dat door komen? Representatiesystemen We zien, horen,...

Effectief keuzes maken met de NLP waarneemposities (podcast)

Keuzes maken, piekeren, wikken en wegen, geen knopen doorhakken. We hebben allemaal wel een onderwerp waar we niet kunnen kiezen. Door gebruik te maken van de NLP-waarneemposities kan dat helemaal veranderen! In deze podcast neem ik je mee in dit bekende NLP-model om...

Pools Retraite weekend 23-24-25/8

Pools Retraite weekend 23-24-25/8

Sjamanistische Retraite Weekend met Monika Skomska, Maja Tomaka en Sjamaan Adrie Talakua. Tijdens deze driedaagse retraite nemen we je mee op een reis van zelf­ontdekking en innerlijke transformatie. Wij willen je helpen een diepgaande verandering te verankeren in jouw levensfilosofie en levens­visie. Deze transitie zal je dichter bij jezelf brengen, en je laten ervaren wat echt belangrijk is: jezelf. Het geluk zit in jou, en samen zullen we dit geluk ontdekken en omarmen.

Lees verder...
NLP Practitioner 2.0 met Sjamanisme

NLP Practitioner 2.0 met Sjamanisme

Stel je voor dat je in staat zou zijn om te begrijpen, doorgronden en beheersen wat voor jou van belang is. Dat zou geweldig zijn, toch? Dat is eenvoudig te bereiken met de opleiding NLP Practitioner 2.0. In deze opleiding leer je de structuur en strategie van je gedrag te onderzoeken, en op verschillende manieren te kijken, luisteren en voelen. Na 5 maanden weet je precies hoe je bijvoorbeeld met stress omgaat, hoe je je emoties beheerst of hoe je jezelf beperkt.

Lees verder...
NLP 2.0 voor Jongeren van 14 tot 17 jaar

NLP 2.0 voor Jongeren van 14 tot 17 jaar

Door als jong mens in aanraking te komen met NLP 2.0 ontdek je al op vroege leeftijd wie je bent en wat je wilt. Jezelf ontdekken, innerlijke wereld verkennen en anders denken is iets dat niet ieder kind of jongere van huis uit meekrijgt. Vaak leren we veel van de mensen om ons heen en kleurt dat onze keuzes. Hoe mooi zou het zijn om objectief en open naar de wereld kan kijken. Om daarna op je eigen manier te onderzoeken wat jij wilt en wat bij jou past.

Lees verder...