06 - 1469 4897 info@einstein-academy.nl
NLP Opleiding. Afbeelding: Gerd Altmann Pixabay brain 7849206

Twee NLP vooronderstellingen voor een geweldig jaar!

ChatGPT is de laatste tijd veel op social media voorbij gekomen. Ken je het ook? Het is een chatbot met AI (kunstmatige intelligentie) waarmee je dialogen kunt voeren (1). Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld, dus ik heb de ‘bot’ gevraagd naar zijn kennis over de NLP Vooronderstellingen. Hieronder volgt de dialoog die we daarover hadden.

Wat zijn NLP vooronderstellingen en wat kun je ermee?

Kleine samenvatting: de NLP vooronderstellingen zijn de handige ‘spreekwoorden en gezegden’ binnen NLP en onze opleiding, waarmee je jezelf op en top kunt coachen naar ander gedrag, andere keuzes, andere situaties of een ander leven. Ik gebruik ze nog steeds op dagelijkse basis om anders te kunnen kijken als ik vastloop.

Deze blog geeft een overzicht van 14 van die pareltjes met een korte uitleg. Ten slotte heeft ChatGPT er twee gekozen die jij nu kunt inzitten ter inspiratie van een geweldig jaar.

Ken de je NLP vooronderstellingen?

Ja, ik ken de vooronderstellingen van NLP (Natural Language Processing). NLP is een tak van artificial intelligence (AI) die zich richt op het verwerken en begrijpen van menselijke taal. Er zijn een aantal vooronderstellingen die vaak worden gemaakt in het onderzoek naar NLP:

  1. Taal is een systeem van symbolen dat wordt gebruikt om informatie over te dragen.
  2. Mensen gebruiken taal om hun gedachten, gevoelens en ideeën te communiceren.
  3. Taal is contextueel en kan worden beïnvloed door de culturele en sociale achtergrond van een spreker of schrijver.
  4. Taal is continue en evoluerend, en kan veranderen op basis van nieuwe kennis en ervaringen.

Deze vooronderstellingen zijn belangrijk om te overwegen bij het ontwikkelen van NLP-systemen, omdat ze helpen om te begrijpen hoe taal werkt en hoe het kan worden gebruikt om informatie te communiceren.

Ik bedoelde de vooronderstellingen van Neuro Linguïstisch Programmeren. Kun je er daar ook een aantal van noemen?

Ja, in Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) zijn ook een aantal vooronderstellingen belangrijk om te overwegen. NLP is een benadering van communicatie en persoonlijke ontwikkeling die zich richt op het verband tussen de manier waarop mensen denken (neuro), hoe ze praten en communiceren (linguïstisch) en hoe ze zich gedragen (programmeren). Hier zijn enkele vooronderstellingen van NLP:

  1. Elke persoon heeft zijn of haar eigen unieke manier van denken en communiceren, en dit is gebaseerd op hun individuele levenservaringen en perspectieven.
  2. Het is mogelijk om specifieke denk- en communicatiepatronen te identificeren en te begrijpen, en deze te gebruiken om persoonlijke en professionele doelen te bereiken.
  3. Door bewust te worden van hoe we denken en communiceren, kunnen we onze eigen gedachten en emoties beter begrijpen en beter omgaan met andere mensen.
  4. Door onze eigen denk- en communicatiepatronen te veranderen, kunnen we onze eigen gedragspatronen veranderen en onze persoonlijke en professionele doelen bereiken.

Deze vooronderstellingen vormen de basis van NLP en helpen om te begrijpen hoe we kunnen werken aan persoonlijke en professionele ontwikkeling door middel van bewustzijn en beheersing van onze eigen gedachten en communicatie.

(Dit is een onderdeel van het eerste blok van de NLP Practitioner 2.0, waarmee je dus een vliegende start kan maken voor jezelf).

Ken je deze ook?

  1. Heb respect voor andermans model van de wereld
  2. De kaart is niet het gebied; de woorden die wij gebruiken zijn niet de gebeurtenis of zaak die zij weergeven
  3. Falen bestaat niet, er is alleen feedback
  4. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar wederzijds
  5. De betekenis van je communicatie is de respons die je krijgt, onafhankelijk van je bedoeling
  6. Er bestaat altijd een andere keuze
  7. Mensen maken de beste keuzes die voor hen op dat moment ter beschikking staan.
  8. Er zijn geen problemen, alleen kansen waarvan je kunt leren
  9. De belangrijkste informatie over iemand is zijn gedrag
  10. Achter ieder gedrag schuilt een positieve intentie
  11. Ieder mens beschikt over die (hulp)bronnen die nodig zijn om hun doelen te realiseren
  12. Kracht is het vermogen om gewenste resultaten te bereiken
  13. De persoon (het systeem) met het meest flexibele gedrag zal het best met het systeem om kunnen gaan / heeft de grootste invloed
  14. Het centrale zenuwstelsel kan geen ontkenning vasthouden

Deze vooronderstellingen zijn vaak geassocieerd met Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP). Zoals ik al eerder heb uitgelegd, is NLP een benadering van communicatie en persoonlijke ontwikkeling die zich richt op het verband tussen de manier waarop mensen denken, hoe ze praten en communiceren, en hoe ze zich gedragen. Deze vooronderstellingen vormen een belangrijk onderdeel van de NLP-filosofie en helpen om te begrijpen hoe we onze eigen gedachten en gedrag kunnen beïnvloeden om onze doelen te bereiken.

Korte uitleg van elke vooronderstelling

  1. Respect voor andermans model van de wereld: Dit betekent dat we moeten respecteren hoe andere mensen de wereld zien en hun persoonlijke perspectieven en opvattingen.
  2. De kaart is niet het gebied: Dit betekent dat de woorden die we gebruiken om iets te beschrijven niet altijd precies hetzelfde zijn als de werkelijke gebeurtenis of zaak die ze weergeven.
  3. Er bestaat geen falen, alleen feedback: In plaats van te denken in termen van falen, moeten we leren om te kijken naar feedback als een kans om te leren en te groeien.
  4. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar wederzijds: Dit betekent dat onze emoties en gedachten invloed hebben op ons gedrag en omgekeerd.
  5. De betekenis van je communicatie is de respons die je krijgt: Dit betekent dat de betekenis van onze communicatie afhangt van hoe andere mensen erop reageren, ongeacht wat onze bedoeling was.
  6. Er bestaat altijd een andere keuze: Dit betekent dat er altijd andere manieren zijn om dingen te doen en problemen op te lossen.
  7. Mensen maken de beste keuzes die voor hen op dat moment ter beschikking staan: Dit betekent dat mensen altijd hun best doen om de beste beslissing te nemen op basis van wat ze weten en wat ze hebben.
  8. Er zijn geen problemen, alleen kansen waarvan je kunt leren: Dit betekent dat elk probleem een kans is om te leren en te groeien.
  9. De belangrijkste informatie over iemand is zijn gedrag: Dit betekent dat we meer kunnen leren over iemand door naar hun gedrag te kijken dan door alleen naar hun woorden te luisteren.
  10. Achter ieder gedrag schuilt een positieve intentie: Dit betekent dat achter elk gedrag van iemand een positieve intentie schuilt, ook al is het gedrag zelf misschien niet positief.
  11. Ieder mens beschikt over die (hulp)bronnen die nodig zijn om hun doelen te realiseren: Dit betekent dat iedereen de middelen en hulpmiddelen heeft die nodig zijn om hun doelen te bereiken.
  12. Kracht is het vermogen om gewenste resultaten te bereiken: Dit betekent dat kracht het vermogen is om onze doelen te bereiken, ongeacht de obstakels die we tegenkomen.
  13. De persoon (het systeem) met het meest flexibele gedrag zal het best met het systeem om kunnen gaan / heeft de grootste invloed: Dit betekent dat mensen met flexibel gedrag het beste in staat zijn om te omgaan met veranderingen en het meeste invloed hebben op het systeem waarin ze zich bevinden.
  14. Het centrale zenuwstelsel kan geen ontkenning vasthouden: Dit betekent dat ons centrale zenuwstelsel (dit is het deel van ons zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor het verwerken van informatie van onze zintuigen) niet in staat is om informatie te ontkennen of te verbergen.

Ik hoop dat dit je helpt om de vooronderstellingen van NLP beter te begrijpen. Als je verdere vragen hebt, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Ik sta altijd klaar om te helpen.

Dankjewel voor je antwoorden. Mijn vraag is of je voor mijn lezers 1 van deze 14 vooronderstellingen zou willen uitkiezen om te dienen als grootste inspiratie om van 2023 een geweldig jaar te maken.

Twee inspirerende NLP vooronderstellingen voor 2023

Zeker, ik zou graag een van de vooronderstellingen van NLP kiezen om als inspiratie te dienen om van 2023 een geweldig jaar te maken.

  • Ik zou graag kiezen voor vooronderstelling nummer 12: “Kracht is het vermogen om gewenste resultaten te bereiken”.
  • En nummer 8: “Er zijn geen problemen, alleen kansen waarvan je kunt leren.”

Kracht is het vermogen om gewenste resultaten te bereiken

Deze vooronderstelling benadrukt het belang van het hebben van doelen en het vermogen om deze te bereiken. Door ons te concentreren op wat we willen bereiken en het vermogen te hebben om onze doelen te realiseren, kunnen we een geweldig jaar maken van 2023. Dit betekent dat we ons moeten richten op het bepalen van onze doelen en het aanpakken van obstakels die ons in de weg staan om ze te bereiken. Door onze kracht te gebruiken om onze doelen te realiseren, kunnen we de mooiste dingen in het leven bereiken en een geweldig jaar maken van 2023.

Er zijn geen problemen, alleen kansen waarvan je kunt leren

Deze vooronderstelling onderstreept het idee dat elk probleem een kans is om te leren en te groeien, en dat we ons niet hoeven te laten belemmeren door obstakels of tegenslagen. In plaats daarvan kunnen we kijken naar problemen als kansen om te leren en onszelf te verbeteren. Dit kan ons helpen om van 2023 een geweldig jaar te maken, omdat we blijven leren en groeien en ons niet laten tegenhouden door tegenslagen.

Ik raad aan om deze vooronderstelling in gedachten te houden wanneer je tegen obstakels aanloopt of wanneer je tegenslagen ondervindt. Probeer te denken aan wat je kunt leren van deze ervaringen en hoe je er van kunt leren om beter voorbereid te zijn op de toekomst. Op deze manier kun je van 2023 een geweldig jaar maken door te blijven leren, te groeien en te bloeien, ongeacht wat er op je pad komt.

Trainingen & workshops

Pools Retraite weekend 23-24-25/8

Ontdek Je Ware Zelf Sjamanistische Retraite Weekend met Monika Skomska, Maja Tomaka en Sjamaan Adrie Talakua Lieve vrienden en medemensen, Met vreugde en enthousiasme nodigen wij jullie uit voor een diepgaand spiritueel zelfonderzoek tijdens ons speciale retraite...

NLP Practitioner 2.0 met Sjamanisme

Wat is NLP? NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren: Neuro: je brein, het denken, en neurologische bewegingen. Linguïstisch: de taal, je bewuste en onbewuste communicatie. Programmeren: aangeleerd gedrag en wat jij wil sturen. NLP stelt dat er een verband...

NLP 2.0 voor Jongeren van 14 tot 17 jaar

Waarom NLP 2.0 voor jongeren? NLP leren op de NLP 2.0 manier is vooral heel handig als je: Net naar een andere school gaat en erg moet wennen aan alle nieuwe stappen; Je jezelf onzeker voelt; Toetsen en examens moet doen en daar veel stress bij ervaart; Meer vrienden...

NLP Master Practitioner 2.0

NLP master practitioner 2.0 De NLP Master Practitioner leert je de unieke vaardigheid van het NLP modelleren. Modelleren is in essentie de basis van NLP. Alle modellen die je in de NLP Practitioner leerde en een aantal meer krijgen een rol in het modelleren. Hierdoor...

NLP 2.0 Coachingtraject

Holistische Benadering Waarom: Mensen zijn vaak op zoek naar een allesomvattende manier om hun leven te verbeteren. Onze combinatie van NLP 2.0 en sjamanisme biedt een unieke aanpak die zowel de geest als de ziel aanspreekt. Wat Het Biedt: Een traject dat zowel...

Sjamanistische Trainingen ↗

Verdere lezen

Pools Retraite weekend 23-24-25/8

Ontdek Je Ware Zelf Sjamanistische Retraite Weekend met Monika Skomska, Maja Tomaka en Sjamaan Adrie Talakua Lieve vrienden en medemensen, Met vreugde en enthousiasme nodigen wij jullie uit voor een diepgaand spiritueel zelfonderzoek tijdens ons speciale retraite...

Podcasts

Wil je jezelf blijven ontwikkelen, uitdagen en je gedrag kunnen beïnvloeden? Luister dan mee met deze podcasts over persoonlijke ontwikkeling. Je leert meer over jouw innerlijke wereld. Met gebruik van handige onderdelen uit: #NLP #hypnose #sjamanisme...

Instagram en NLP

Het leuke van een medium als Instagram is, dat je er, net als bij veel dingen, ook naar kunt kijken met een NLP-bril. Sommige mensen hebben niets met dit social media platform. Anderen vinden het te gek. Waar zou dat door komen? Representatiesystemen We zien, horen,...

Effectief keuzes maken met de NLP waarneemposities (podcast)

Keuzes maken, piekeren, wikken en wegen, geen knopen doorhakken. We hebben allemaal wel een onderwerp waar we niet kunnen kiezen. Door gebruik te maken van de NLP-waarneemposities kan dat helemaal veranderen! In deze podcast neem ik je mee in dit bekende NLP-model om...

Wat is NLP?

Dat is een leuke vraag die ik op heel veel manieren kan beantwoorden. De vraag is welke antwoorden jij precies zoekt. NLP = Neuro Linguïstisch Programmeren De afkorting NLP staat voor " "Neuro Linguïstisch Programmeren". Iedere dag neem je informatie op. Je maakt er...

Pools Retraite weekend 23-24-25/8

Pools Retraite weekend 23-24-25/8

Sjamanistische Retraite Weekend met Monika Skomska, Maja Tomaka en Sjamaan Adrie Talakua. Tijdens deze driedaagse retraite nemen we je mee op een reis van zelf­ontdekking en innerlijke transformatie. Wij willen je helpen een diepgaande verandering te verankeren in jouw levensfilosofie en levens­visie. Deze transitie zal je dichter bij jezelf brengen, en je laten ervaren wat echt belangrijk is: jezelf. Het geluk zit in jou, en samen zullen we dit geluk ontdekken en omarmen.

Lees verder...
NLP Practitioner 2.0 met Sjamanisme

NLP Practitioner 2.0 met Sjamanisme

Stel je voor dat je in staat zou zijn om te begrijpen, doorgronden en beheersen wat voor jou van belang is. Dat zou geweldig zijn, toch? Dat is eenvoudig te bereiken met de opleiding NLP Practitioner 2.0. In deze opleiding leer je de structuur en strategie van je gedrag te onderzoeken, en op verschillende manieren te kijken, luisteren en voelen. Na 5 maanden weet je precies hoe je bijvoorbeeld met stress omgaat, hoe je je emoties beheerst of hoe je jezelf beperkt.

Lees verder...
NLP 2.0 voor Jongeren van 14 tot 17 jaar

NLP 2.0 voor Jongeren van 14 tot 17 jaar

Door als jong mens in aanraking te komen met NLP 2.0 ontdek je al op vroege leeftijd wie je bent en wat je wilt. Jezelf ontdekken, innerlijke wereld verkennen en anders denken is iets dat niet ieder kind of jongere van huis uit meekrijgt. Vaak leren we veel van de mensen om ons heen en kleurt dat onze keuzes. Hoe mooi zou het zijn om objectief en open naar de wereld kan kijken. Om daarna op je eigen manier te onderzoeken wat jij wilt en wat bij jou past.

Lees verder...