Meteen naar de inhoud

Podcast: Belemmerende overtuigingen tackelen – hoe doe je dat?

Samenvatting

Overtuigingen, belemmerende overtuigingen. We hebben ze allemaal en toch lijkt het soms zo lastig om er grip op te krijgen. Weet jij welke overtuigingen je op dagelijkse basis bezighouden? Luister naar deze podcast om meer te leren over overtuigingen én te ervaren wat je mogelijk kunt doen om ze te ontdekken en aan te pakken. Tackel jij je belemmerende overtuigingen?

Wat zijn belemmerende overtuigingen?

(Belemmerende) Overtuigingen zijn de sterke aannames die we in ons systeem en onbewuste hebben. Het zijn gegeneraliseerde, korte zinnen waarvan we geloven dat ze waar zijn. Denk bijvoorbeeld aan: Ik kan het niet, Ik kan goed klussen, Ik ben een slechte bestuurder, Familie is belangrijk.

Belemmerende overtuigingen werken onbewust als waarheid

Een overtuiging werkt als een selffulfilling prophecy oftewel je overtuigingen worden waarheid in je leven. Kortweg stuurt de overtuiging je potentie, daarop onderneem je actie en uit actie komt een resultaat. Het resultaat voedt je overtuiging (versterken of verzwakken) en zo begint het weer van voor af aan.

Dus als je denkt dat je het niet kunt, heb je gelijk. Als je denkt dat je het wel kunt, heb je ook gelijk. Een excuus is vaak niets meer dan een beperkende overtuiging.

Met NLP werken we met het doorbreken van belemmerende overtuigingen. Eén van de methoden die we daarvoor hebben zijn de submodaliteiten. Dat is een techniek waarbij je de kleine bouwsteentjes in je onderbewuste, die van invloed zijn op die overtuiging, in beweging brengt en veranderd. Als iemand je daarmee helpt, kun je bepaalde overtuigingen doorbreken.

Overtuigingen en trauma

Bepaalde overtuigingen schreven we in de vorige zin. Niet alle overtuigingen laten zich temmen met NLP of met 1 techniek uit deze set van technieken die NLP bevat. Dat zijn overtuigingen die vasthangen aan trauma wat je hebt meegemaakt, in de ruimste zin van het woord. Soms weet je niet dat je ’trauma’ hebt, maar als je heel veel last hebt van belemmerende overtuigingen en geen therapie of persoonlijke ontwikkeling erdoor lijkt te komen, dan kun je daar dus mee te maken hebben. Neem contact met ons op als je graag meer wilt weten hierover.

Ben je benieuwd wat NLP is? Lees dan hier meer erover.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *