Meteen naar de inhoud

Podcast: Effectief keuzes maken met de NLP waarneemposities

NLP waarneemposities

Samenvatting

Keuzes maken, piekeren, wikken en wegen, geen knopen doorhakken. We hebben allemaal wel een onderwerp waar we niet kunnen kiezen. Door gebruik te maken van de NLP-waarneemposities kan dat helemaal veranderen! In deze podcast neem ik je mee in dit bekende NLP-model om te laten zien wat je ermee kunt. Laat mij je begeleiden om direct praktisch aan de slag te gaan!

Stel je voor dat je keuzes moet maken die je misschien niet heel gemakkelijk vindt? Heb je dilemma’s waar je al een tijd over nadenkt en lukt het je maar niet om effectief keuzes te maken? Dan kan het heel fijn zin om op een andere manier te leren kijken. Een van dé manieren om effectief keuzes te leren maken is dat je er verschillende waarneemposities in aanneemt.

Misschien heb je wel eens gehoord van de NLP waarneemposities?

Het ‘model’ van de waarneemposities is super simpel, maar heeft wonderbaarlijke effecten! Zoals je in de podcast kunt horen, neem ik je live mee in een opstelling waarmee je op zoek kunt naar het effectief keuzes maken. De mooiste dingen zijn vaak heel simpel, maar je moet er wel actief iets mee doen.

Uit je hoofd en open staan voor andere inzichten

NLP waarneemposities

Als je het model van de waarneemposities alleen gebruikt om met je hoofd, je denken (cognitief) naar een gebeurtenis kijken dan ga je geen oplossingen of keuzes vinden. Dat is namelijk iets wat je waarschijnlijk al hebt gedaan. Bijna iedereen kent wel de 360graden feedback of evaluatie. Dat doen de meeste mensen als eerste zij een situatie van verschillende kanten willen benaderen. De waarneemposities gaan echter het verschil maken doordat je lichaam en geest samen laat komen.

Er is veel informatie die je onbewust overslaat of waar je overheen kijkt. Er zijn namelijk zoveel prikkels die op je af komen, dat je op bewust niveau een gefilterde versie van de werkelijkheid maakt (zoals je uitgelegd krijgt in het communicatiemodel). Je hebt namelijk gedachten, maar ook emoties en gevoelens. Dat gecombineerd met elkaar zorgt voor de daadwerkelijke ervaringen in het leven. Dus ook je perspectieven op keuzes zullen veel ruimer moeten zijn dan je gedachten alleen.

Nu effectief keuzes maken met de waarneemposities?

Het is dus interessant om te beseffen dat je je van alles kunt bedenken, maar dat je lichaam ook een heel belangrijk element vormt in effectief keuzes maken. Niet iedereen is het gewend om dat element er ook bij te pakken. Dat is precies wat het model van de waarneemposities wel doet door een opstelling met je te gaan maken. Dat doe je door de 4 waarneemposities ook daadwerkelijk te gaan innemen.

Na het innemen van de posities staan bij iedere positie de volgende vragen centraal: Wat doet een situatie met jou en je lichaam? Welke gedachten gaan er door je heen? Wat voel je in je lichaam? Welke beelden komen er voorbij? Je maakt contact met wat voor jou belangrijk is, naast wat je denkt belangrijk te vinden. Laat mij je in deze podcast begeleiden om direct praktisch met de waarneemposities aan de slag te gaan, zodat jij effectief keuzes kunt maken! Het enige wat je nodig hebt is wat ruimte, enkele stoelen of krukken en jezelf met een open ‘mind’ voor nieuwe perspectieven.

Veel luister plezier en laat mij weten of het is gelukt!

Dit model neem ik met je door als je een NLP Practitioner 2.0 volgt. Het is één van de 20 modellen die je leert om effectief keuzes te maken, invloed te hebben op je eigen gedrag en jezelf aan allerlei kanten te doorgronden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *