Moe, weinig energie? Heb jij behoefte aan meer (positieve) energie in jouw leven? Er zijn 6 stappen waarmee je je energie terug kan krijgen!
Gelukkig is vermoeidheid en ‘het even niet meer redden’ meer bespreekbaar dan ooit. Maar dan zijn we nog niet klaar, want hoe lossen we het op die burn-out, psychische klachten en angsten. Vooral ‘energie’ is op dit moment iets waar veel mensen mee worstelen. Denk aan: leeglopen, je grenzen bewaken, hoogsensitiviteit, overprikkeling, vastlopen versus plezier in het leven. We zijn dus met elkaar op zoek naar de positieve flow in het dagelijks leven: rust, geluk, beweging en blijdschap.

Vergeet je niet iets?
Om de problemen die je met je energie ervaart, op te lossen moeten we een stukje de theorie in. Vaak heb je namelijk al allerlei oplossingen op fysiek, mentaal en emotioneel niveau geprobeerd (zie de uitleg hiernaast).
De oplossing ligt op een aantal andere en meer onbewuste vlakken. Dit zijn de niveaus die meelopen in jouw onderbewuste aansturing en daarmee belangrijke ‘software’ leveren.
Laten we voor de volledigheid 6 niveaus en dus stappen bekijken waarmee jij je energie kan terugkrijgen.
- Fysiek – denk hierbij aan alles wat je fysiek kunt doen en veranderen. Gewoontes als mediteren, sporten, voeding, medische wereld.
- Mentaal – positief denken, omdenken en belemmerende overtuigingen tackelen. Dat zijn voorbeelden van mentale aanpak.
- Emotioneel – emoties leren voelen, ervaren en reguleren is een aanpak die helpt als je te veel in je hoofd bent gaan zitten.
Wat kun je nu doen om weer energie te krijgen?
Het belangrijk te gaan ervaren hoe je energiebatterij leeg raakt. Dat kun je doen door 6 simpele vragen, 6 stappen voor meer energie:
Als het goed is kun je bij het beantwoorden van de vragen een verbinding zien tussen de niveaus. Het ene niveau beïnvloedt het andere niveau. Daarbij hebben de drie laatste niveaus het meeste invloed op de eerste drie, andersom minder. Je oplossing ligt dan ook in veranderingen op je energetische, spirituele of missie niveau in je leven. Zie je het nog niet of kun je het nog niet plaatsen? Laten we eens dieper op iedere vraag ingaan, zodat je in 6 stappen ook meer energie krijgt!
Waarop brand jij fysiek op?
Wat doe je, wat doe je niet? Soms denken we dat we fysiek heel hard moeten werken om ons gezond en fit te voelen. Een aantal keer per week sporten, gezond eten, slaap en daarnaast ook een mooie carrière, een fijn gezin. Die opdracht kan best wel eens zwaar zijn. Wat we in deze hele constructie van het leven vaak vergeten, is wat we voelen dat we nodig hebben. De meeste mensen focussen zich op wat ze weten of kennen dat ze nodig hebben.
Voorbeelden die wij vaak in onze praktijk en opleidingen horen zijn:
- Ik moet afvallen, want dan zit ik lekkerder in mijn vel
- Als ik die en die dingen op een rij krijg, dan gaat mijn hele leven lekkerder
- Eigenlijk weet ik het wel: ik moet beter eten en meer sporten.
- Als ik bepaalde dingen onder controle krijgen, dan krijg ik meer rust. Dat heb ik nodig!
De vraag bij al deze uitingen is of het daadwerkelijk klopt? Ga je lekkerder in je vel zitten als je die paar kilo’s kwijt bent? Met welke strategie ga jij dat doen, is dat een fijne manier? Is datgeen dat je nu wilt oplossen het struikelblok voor je hele leven? Is de structuur van beter eten en meer sporten er een die je inderdaad heel veel gaat helpen.

Klopt jouw idee van fysieke gezondheid?
Begrijp ons niet verkeerd: bewegen, voeding, slaap, stress. Het heeft wel degelijk veel invloed op je leven. Het probleem voor veel mensen zit in het feit dat het sporten stress oplevert, dat elke dag gezond eten bijna onhaalbaar kan zijn. Dat een nieuwe structuur zo’n verandering ten opzichte van de oude is dat je het niet voor elkaar krijgt of maar voor hele korte tijd.
Daarna zijn veel mensen teleurgesteld in zichzelf, in de omgeving, in het zoveelste dieet dat niet hielp. Zie je wel, ik kan niet afvallen. Zie je wel, ik kan er niets van, zelfs geen rust in mijn leven krijgen.
Wat is er meer dan fysieke antwoorden?
De echte antwoorden en oplossingen zitten anders in elkaar. Het gaat er namelijk om dat je op fysiek niveau kijkt naar het geheel wat jij als mens bent. Daarvoor zul je ook de andere niveaus, met de vragen hierboven moeten beantwoorden. Stel dat je fysiek niet aan het sporten bent of te weinig en je zou het wel willen, want je denkt dat dat nieuwe energie overlevert. Wat maakt dan dat het sporten niet lukt? Wat zijn je andere keuzes? Niet: ik ben gewoon lui en dik en ik kan er niets aan. Daar heeft niemand iets aan. Nee, wat zorgt ervoor dat je je zo lamlendig voelt dat je op de bank blijft liggen. Is het daadwerkelijk die sport of is het iets in je hoofd wat je moe maakt? Een gedachte een emotie? Zoek eens achter hetgeen dat niet lukt. Wat lukt er daadwerkelijk niet?
Lukt het niet om gemotiveerd te raken om de deur uit te gaan, omdat je zo moe wordt van die situatie op je werk of thuis. Kom jij niet van de bank af, omdat je eigenlijk niet van huis weg wilt omdat je ze al zo weinig ziet?
Wat doe jij op fysiek niveau wat je niet meer maar minder energie geeft?
Hoe is jouw mentale weerbaarheid?
Gedachten, gedachten, gedachten. Ze maken en ze breken ons! Je hoort veel over dat het goed is om positief te denken en een positieve mindset te hebben. Waar en het kan tegelijk je grootste valkuil zijn.
De valkuil van positief denken
Positief denken hoeft helemaal niet over het hier en nu te gaan. Het gaat met name over hoe je je wilt voelen en hoe je vindt dat je moet denken om ergens mee om te gaan. Op zich is het een aanpak waarmee je dus door moeilijke situaties heen kan komen. Je blijft alert, helder en aanwezig, waar bijvoorbeeld een slachtofferrol of aanklagersrol ervoor kan zorgen dat je bij de pakken neer gaat zitten. Tot zo ver geen problemen, maar als je dat dag in dag uit voor elk wissewasje gaat toepassen, dan ben je welliswaar een positiviteitsgoeroe voor jezelf, maar je luistert op geen enkele manier meer naar jezelf. Je gaat ieder moment mentaal over je eigen grenzen.
Positieve Jos
Jos vertelt mij hoe hij trots is op zijn positiviteit en positieve blik op het leven. Hij heeft wel veel emoties waar hij nauwelijks contact mee krijgt blijkt later. Nu komt hij bij ons op consult om mee te gaan voelen, want daardoor wil hij diepere verbindingen aangaan met de mensen om zich heen. Eerst zullen we met Jos naar de verbinding met zichzelf gaan en zijn eigen emoties. Dan kan hij vanzelf ook beter verbindingen leggen met anderen.

Beperk je mentale invloed tot waar het nodig is
Als jij heel veel positiviteit gebruikt om je leven in te vullen, dan is het goed om daar beperking in te gaan aanbrengen. De vraag is om op fysiek en emotioneel niveau ook eens te kijken wat daar speelt. Heb je fysieke pijn? Wat komt het je vertellen? Heb je emoties of emotionele pijn? Maak er eens contact mee, want wat komt het je zeggen? Pijn is goed, want het is een signaal van het lichaam dat het je iets duidelijk wil maken (danwel met emoties danwel met fysieke pijn). Als je er meer contact mee gaat maken, weet je beter wat er me je aan de hand is.
Max heeft al een tijdje last van zijn knie. Hij geeft zijn leeftijd en sportverleden de schuld. Na een aantal sessies komt hij er echter achter dat de knie als vanzelf ‘geneest’ als hij meer voor zichzelf opkomt en zichzelf belangrijker maakt in plaats van de harmonie naar de omgeving.
Wat doe jij of doe jij niet met je gedachten en mentale niveau?
Drukken jouw emoties op je energie?
Emoties, zucht, soms heb je er te veel van. Sommige mensen lijken ze niet te hebben of veel minder last van emoties. In ieder geval: iedereen heeft de emoties: bang, blij, boos, bedroefd. Dit zijn onze 4 basisemoties. Sommigen van ons kiezen ervoor om bij voorkeur in een bepaalde emotie te zitten. Bijvoorbeeld: de positieve denker die met name vrolijk is of de aanklager die vooral boos is.
Welke emotie laat jij met name zien gedurende de dag?
Bang, boos, blij, bedroefd? Het is niet zo dat je nu per se alle vier deze emoties gedurende een dag moet hebben. Wel kan het zo zijn dat ze passeren of dat deze emoties er onbewust zijn. Wat kan gebeuren, is dat je bepaalde emoties liever niet bewust meemaakt. Dat je bijvoorbeeld hebt geleerd dat, dat er niet bij hoort of niet kan of mag. Hierdoor kun je de gekke situatie krijgen dat je op een bepaald punt in je dag, week, leven niet lekker in je vel zit. Dan is de vraag: wat is er nu echt?
Dus met de vraag wat doe je of wat doe je niet op emotioneel niveau waarvan je energie op raakt, kun je je afvragen welke onbewuste emotionele processen invloed hebben op je energie. Emoties hebben invloed op je energie. Sterker nog je stemming bepaald een groot deel van je gedrag.

Geen mentale constructie
Wat wij je niet vragen is om je emoties af te vlakken met mentale spelletjes. Dat is bijvoorbeeld wat er gebeurt als je bewust positief gaat denken en situaties gaat omdenken. Dat helpt even en kan positief voelen. Op de lange termijn heb je echter meer aan het voelen en aangaan van emoties. Hierdoor kan je ervaren wat het je komt vertellen en daarmee loskomen van de emotie.
In bijvoorbeeld relaties zien wij nog wel eens de ergernissen tussen partners die gebaseerd zijn op kleine gewoontes, gedrag of acties van de ander. Meestal gaat het daar niet echt om. Lang daarvoor is er iets anders al niet gezien of gehoord. Een emotie heeft niet de ruimte gekregen om met jezelf of met elkaar te ervaren en mee om te gaan. Je had bijvoorbeeld op een veel eerder moment knetter boos willen zijn of ben voor de zoveelste keer voor je gevoel gepasseerd. Door dat voor jezelf of met je partner bespreekbaar te gaan maken, kun je ervaren waar de crux zit. Meestal raak je in je relatie thema’s aan die je al van kinds af aan hebt ervaren. Niet makkelijk, maar ook relativerend. Wat je ervaart gaat niet per se over je partner, het gaat over jou. Ben jij bereid om daar naar te kijken?
Relatievoorbeeld met emotionele verwikkelingen
Iris en Anna hebben al enige jaren een relatie. Ze hebben het fijn, maar ook zijn er een aantal dingen waar ze steeds over blijven struikelen. Dezelfde irritaties en ruzietjes. Daarnaast hebben ze beiden behoefte om hun verbinding nog mooier te laten zijn of worden. Maar, hoe?! Vaak is er na enige tijd toch weer die irritatie.
In de eerste sessie wordt al duidelijk dat de irritaties heel veel te maken hebben met gezien worden, wat ze eigenlijk heel goed doen. Daarbij is het dilemma voor met name Iris of zij ook durft te accepteren dat ze zo’n partner heeft getroffen; iemand die haar echt ziet voor wie zij is. Iemand die bij haar blijft ook als ze dingen niet doet, niet kan of niet lekker in haar vel zit. Langzaam begint het kwartje te vallen dat ze veel emoties in haarzelf niet de ruimte geeft. Emoties van vroeger en oude pijnen die getriggerd worden door het geluk dat ze nu vindt en ook emoties die ze nu ervaart van de verbinding die ze met Anna heeft.
Los van een liefdesrelatie kun je ook in allerlei andere contacten met mensen emoties ervaren of ervaringen met emoties hebben. Interessant wat het met je energie doet!
Wat doe jij of doe jij niet op emotioneel niveau?
Wat doe je met je energie en de energie om je heen?
Oké, een niveau dieper in je onbewuste stukken. Je kent misschien wel dat truckje met die gloeilamp. Door de geleiding van ons lichaam kunnen we een kleine hoeveelheid stroom geleiden, waardoor het lampje gaat branden.
Het energetische niveau heeft met die stroming te maken. Het is het niveau waar je energie zit in de breedste zin van het woord. Waar je huid je scheiding is met de buitenwereld zit daar ook een soort ‘elektrische’ lading omheen/bij. In je lichaam zit ook zo’n stroom, waarmee je dus stroom kan geleiden. Bij het energetische niveau kun je dus denken aan energie in je en buiten je. Aan de invloed van energie op jou en op je energie level. Je eigen invloed op je energie hoort er ook bij.
Doordat we allemaal dit energetische systeem hebben, kunnen we ook op dat niveau contact maken met elkaar. Dat gaat vaak onbewust: als je meeleeft met de ander, die irritante collega aanvoelt of op een andere manier contact maakt met anderen. Voor je het weet heb je energetisch contact met iemand gemaakt. Dat is niet erg. Het is ook een van de mooiste dingen die wij kunnen om diepe verbindingen met anderen aan te kunnen gaan.
Houd jij veel energie vast waar je moe van wordt?
Als je echter te veel energie van anderen aantrekt en niet meer los laat dan kan dat je heel veel energie kosten. Dat is iets wat mensen geheel onbewust doen en daardoor voelen dat ze niet zoveel aan kunnen, snel vol zitten of erg gevoelig zijn.

Anneloes komt bij ons in de praktijk met en rijtje klachten dat we vaak horen. Ze is hoogsensitief, heeft moeite met het ritme van de maatschappij (waarin alles snel moet) en kan niet zoveel uur op een dag werken als ze zou willen. Ze vraagt wat ze kan doen. Na een kort gesprek blijkt dat ze alles van haar omgeving heel intens opneemt. Alsof ze zich als het ware volzuigt als een spons. Hierdoor voelt ze zich uitgeput en ook heel zwaar. Geen wonder dat ze het niet langer volhoudt dan een paar uur. We gaan aan de slag met grenzen om haar eigen lichaam en energie te begrenzen, waarbij ze op bewust niveau leert afgrenzen en afstemmen met zichzelf. Hierdoor krijgt ze meer lucht en uiteindelijk houdt ze eenvoudiger meer energie over.
Ga eens even bij jezelf na: wat maakt je heel moe op een dag? Welke mensen kosten jou veel energie? Houd je veel vast aan gedachten over situatie die je op die dag gebeuren? Wat doe je om het te verwerken en heb je veel tijd nodig om alles te verwerken?
Wat doe je of doe je niet op energetisch niveau waarvan jij op raakt?
Doe je iets met spiritualiteit wat je energie kan boosten?
Spiritueel, ja, wat is spiritueel? Wat is het spirituele niveau? Sommige mensen krijgen al kriebels bij het woord, maar laten we het zien als een metafoor. Spiritualiteit is de metafoor voor onbewuste levenskunsten, wijsheden die je ook meeneemt met jezelf (hoe oud je ook bent), diepe stromingen waar je onbewust op reageert of bewust nastreeft als hoog gemeengoed in het leven. Spiritualiteit gaat ook over de zin van het leven en je daar invulling aan geeft. Mogelijk dat je nog meer betekenissen hierbij zou kunnen schrijven.
In ieder geval jouw onbewuste spirituele stroom vraagt ook aandacht van jou. Sommige mensen geven hier geen aandacht aan, anderen te veel. Dus balans is hierbij ook het juiste woord. Je zult een modus moeten vinden waarin je zowel je spirituele zaken meeneemt in je leven en je keuzes, als dat je soms ook vooral met beiden voeten op de aarde hele bewuste aardse dingen moet meemaken.
Hoe kun je te veel met je spirituele niveau bezig zijn?
Er gaat super veel om in de wereld op dit moment over mindfull leven, manifesteren en andere manieren waarop we balans proberen te vinden. De maatschappij vraagt soms te veel van ons en we proberen allemaal op onze eigen manier daar invulling aan te geven. Enerzijds door heel bewust uit die ‘rat-race’ te stappen en anderzijds door heel bewust proberen een eigen vorm van manifesteren in die wereld te planten.
Allemaal goed en wel, maar je kunt ook te veel naar ‘het spirituele’ leven. Dat betekent zoveel als dat je voelen en denken vaak niet helemaal in balans zijn. Of, als we nog meer termen erbij halen, dat je elementen niet allemaal evenveel vertegenwoordigt zijn in jou (aarde, vuur, water, lucht en ether hebben ieder hun toevoegende eigenschappen in jou). Je kunt ook kijken naar je chakra’s (als je daar wat vanaf weet) waarbij de energie niet evenwijdig in je lichaam aanwezig is. Kortom je bent uit balans door je ‘aardse niveau’ te weinig mee te nemen in je spirituele niveaus.
Beleef of creëer jij je levenservaringen?
Er zijn mensen die zich totaal richten op een gevoelsleven of blijven streven naar dat het ‘goed moet voelen’. Zo werkt het helaas niet. Het leven is een aaneenschakeling van ervaringen. Daarbij zullen ook tegenslagen, dingen op je ratio doen of keihard onderuit gaan in het leven, belangrijke momenten vertegenwoordigen. Daarvoor heb je een goed contact met de aarde nodig en ook de omgeving waarin je zit. Daarin kun je dan enorm goed je spirituele pad of stroming volgen, maar dan zie je het tenminste ook op aarde ‘manifesteren’.

Te veel op spiritueel niveau zitten kan leiden tot te globaal blijven, tot weinig manifesteren, te weinig connectie houden (met waarvoor je op aarde gekomen bent), te weinig kleine stappen om te leren waar je heen mag gaan. Je ontzegt jezelf enorm veel.
Hoe je kun je te weinig met je spirituele niveau bezig zijn?
De andere kant is dat je mogelijk gewend bent om helemaal niets te doen met dit niveau. Je kunt bijvoorbeeld heel rationeel leven of iedere dat je doelen en to do’s afwerken. Je leeft, je plant, je doet, je maakt stappen. Mogelijk denk je ook veel in oplossingen of voelen oplossingen bedenken en voltooien als de belangrijkste beloning in het leven.
De vraag is wat je erbij voelt, waar je verdiepende ervaringen zijn, wat je exact leert als mens (behalve vaardigheden en informatie). Hoeveel levensvragen stel jij jezelf?
Hoe vaak sta je stil bij wat je doet en wat je daarmee wilt?
Jan loopt vast, vast in zijn baan, zijn leven. Alles is op de rit en alles is goed, maar hij is niet echt gelukkig. Geen idee wat hij ermee aan moet, want hij heeft eigenlijk alles goed geregeld. Hij kent geen oplossing meer.
Als we verder graven in de opleiding, dan komen we bij de vragen over zingeving, spiritualiteit in zijn leven en zijn missie. Daar moet hij even van slikken en vindt het in eerste instantie veel te zweverig. Totdat hij beseft dat het interessant is te beseffen wat hij nu nog uit het leven wil halen, waarvoor hij er eigenlijk is. Ja, goede vraag. Wat zou ik nu echt willen voor mijzelf?
Deze vragen neemt hij mee naar huis en als hij het volgende blok terugkomt, wil hij meer: meer onderzoek naar wie hij is, wat hij wilt en waar hij naartoe wil. Niet in stappen, oplossingen en doelen. Nee, eenvoudiger: in voelen, in ervaren, in opnieuw kijken naar dingen en uitvinden of hij daar iets mee wil. Hij gaat de uitdaging aan.

Je zou meer mogen vragen aan jezelf. Vragen, zoals hierboven op alle vragen aan bod komt. Denk dus aan vragen als: wat doet die situatie met mij, wat voel ik, wat wil ik emotioneel, wat kan ik ervan leren. Wat gebeurt er als je op deze wijze gaat nadenken en stilstaan bij dingen die je ervaart. Stilstaan zonder een oplossing te bedenken, zonder een volgende stap te plannen, maar puur stilstaan om de gelaagdheid van ervaringen waar te nemen. Om te zien wat er meer is en om te doorgronden dat wat voor jou kan betekenen of wat je ermee kunt.
Geen aandacht of te veel aandacht leidt tot disbalans
Wat je ook doet (van alles wat je te veel of te weinig doet) levert dat uiteindelijk een disbalans op. Een disbalans op het spirituele niveau betekent dat je daarin energie verliest. Te veel spiritualiteit is iets om op leeg te lopen. Te weinig is iets om op vast te lopen. Dus het is allereerst de zoektocht naar wat je doet en daarna de zoektocht naar een betere balans. Dus met de bovenstaande algemeen geschetste twee mogelijkheden: Wat doe je of wat doe je niet op spiritueel niveau waarvan je energie op raakt?
Wat als je je levensmissie kent, zodat je daar enorm veel energie uit kan halen?
Wat is jouw missie? Veel mensen hebben het lastig met deze vraag. Mijn missie, ja, weet ik veel! Als je even snel Googled op ‘missie’, zoals een ‘bedrijfsmissie’, dan kom je uit bij een definitie als: een missie is datgene dat een bedrijf naar buiten wil uitdragen. Dat uitdragen, dat is een belangrijk en centraal woord.
Wat draag jij onbewust uit in het leven, niet bewust? Voor dit antwoord pakken we het gedachtengoed van de reïncarnatie- en (hypnose-) regressietherapie erbij.
Ooit net voor het moment dat je naar de aarde kwam, reïncarneerde of aan dit leven begon, heeft jou ziel een een duidelijke intentie gehad; een intentie voor dit leven. Die intentie dat is ook wel je missie: hetgeen dat je wilt uitdragen in het leven, dat je wilt uitdragen naar buiten.
Het is een onbewust sturing die je drijft in dit leven. Denk daarbij aan grote waarden als: liefde, respect, rechtvaardigheid. Vanuit die missie ga je dingen doen en ontdekken in het leven.
Je missie ontdekken

Met Ad had ik een sessie over zijn essentie en reden om in dit leven te komen. We gingen in een therapiesessie in hypnose naar dat moment terug (Meningen verschillen of dit herinneringen zijn of constructies van het onderbewuste). In ieder geval kwam Ad erachter dat hij kwam om liefde te verspreiden in de wereld. Hij had daarvoor zijn vader uitgekozen, omdat hij daarin die liefde ook herkende.
We werkten nog even door in de sessie en toen Ad weer helemaal bewust was, leek hij dieper en vervulder dan ik hem ooit had gezien. Hij vertelde dat hij zich rustiger voelde en alsof het leven simpeler was: hij kwam liefde brengen. Dat was zijn missie, de rest van zijn leven was erbij om er wat leuks van te maken. In de sessies erna bleef hij terugkeren bij het feit dat hij sinds dat moment zoveel meer rust ervaart en zijn lat zoveel minder hoog kan leggen, terwijl hij nog steeds alles uit het leven probeert te halen. ‘Het is makkelijker geworden.’
Je missie corrigeren
Marloes heeft nu al een paar keer meegemaakt dat ze op dezelfde manier naar uit een situatie komt. Ze begrijpt niet waarom mensen haar elke keer zo willen ‘naaien’. Alsof ze het aantrok als een soort vloek. We gingen op zoek naar haar essentie en die bleek: licht te zijn waar het duister is. Oef pittig. Dat betekende dat ze onbewust duistere zaken, mensen of situaties opzocht, om licht te brengen. Niet echt een missie die haar alle energie opleverde. Dus was zochten verder. Het bleek dat deze opdracht lading had gekregen en dat haar daadwerkelijke eigen missie veel lichter was: licht brengen / liefde brengen. Sinds die inzichten en sessies kan ze beter haar grenzen trekken, eerder uit situaties weg gaan die niet het goede gaan opleveren. Haar eigen leven is lichter geworden.
Je missie is iets moois, iets fijns, een uniek gevoel en een unieke ervaring. Je vult er in principe je leven mee. Dus als je je missie kent of onbewust op je missie vaart, dan zul je energie hebben. Is je missie vervormd geraakt door omstandigheden of heb je je missie verlaten, dan zul je merken dat het leven zwaar kan zijn. Dus de vraag is:
Wat doe je of doe je niet op missie niveau waarvan je energie op raakt?
Je bent helemaal aan het einde gekomen van dit artikel. Smaakt het naar meer? Neem dan eens contact met ons op of kijk of je graag je energievoorraad en jezelf verder zou willen onderzoeken in een consult of opleiding.